HSK müfettişleriyle poz vermişti: Adliyede cephaneliğini sergileyen hakim görevden alındı
Başsavcı Uçar'ın HSK'ya verdiği dilekçede bir tutuklu hakkında usulsüz tahliye kararı verildiği yazılmıştı. Oysa şüpheli, serbest de bırakılamazdı çünkü başka davadan da tutukluydu. Meğer bırakılmış, hem de mahkeme kararı bile olmadan!
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail’in Uçar’ın Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) verdiği dilekçede adı usulsüz kararlarla anılan Hakim Sidar Demiroğlu geçen hafta açığa alındı. Demiroğlu’nu koltuğundan eden iddialar silsilesinde şaşkınlık verici bir hukuk skandalı daha ortaya çıktı.
İsmail Uçar’ın dilekçesinin eklerinde hakim Sidar Demiroğlu’nun ‘şüpheli işlemleri’ arasında Yıldırım Tuğrul Kort adlı tutuklu hakkında verilen tahliye kararı da geçiyordu. Bilinen şuydu: Sidar Demiroğlu’nun tahliye kararına rağmen Yıldırım Tuğrul Kort serbest bırakılamazdı çünkü başka bir davadan da tutukluydu. Oysa bürokrasi öyle işlemedi, Kort resmi olarak tutuklu olmasına rağmen cezaevinden bırakıldı. Ve bunun nasıl olduğunu kimse bilmiyor. Olayın ayrıntılarını en baştan anlatalım:
İsmail Uçar’ın HSK’ya verdiği dilekçesinin eklerindeki o bölüm.
Polis İstanbul Maltepe Gülsuyu mahallesinde bir eve 1 Mayıs 2023 tarihinde baskın yaptı. Baskın sırasında aralarında Yıldırım Toğrul Kort ve kuzeni Umut Kalkan’ın da olduğu şüpheliler gözaltına alındı. Evde 29 Blow, 21 Sig Sauer ve iki de Browning tabanca ele geçirildi. Yıldırım Tuğrul Kort emniyette susma hakkını kullandı. Savcılık ifadesinde ise akrabası Umut Kalkan ile eve güvercin almaya gittiklerini söyledi. Tutuklanma talebiyle sevk edildikleri Anadolu Adliyesi 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nde de bu ifadeyi tekrarladı. Ancak 7. Sulh Ceza Hakimliği “Ateşli silahları ülkeye sokma izinsiz imal etme ve satma” suçundan 2 Mayıs 2023 tarihinde tutuklama kararı verdi. Tutuklanan Yıldırım Tuğrul Kort Maltepe 2’nolu L Tipi Cezaevi’ne gönderildi.
Yıldırım Tuğrul Kort cezaevinde yatarken bir hırsızlık olayından dolayı 30 Mayıs 2023’te bu kez Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Kort’un avukatları tutukluluğa Bakırköy Adliyesi’nde yetkili mahkemeye itiraz etti, ancak talepleri reddedildi.
Bakırköy’deki olayla ilgili iddianamesi hazırlanan Yıldırım Tuğrul Kort 20 Temmuz’da başlayacak adli tatilden birkaç gün önce Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılmak için cezaevinden getirildi. Hakim 9 Ağustos tarihine gün vererek Kort’un tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı kapattı. Kort cezaevine geri götürüldü.
Yıldırım Tuğrul Kort’un Bakırköy Adliyesi’nde tutuklu olduğu dosyada bunlar olurken, Kort’un avukatları 2 Ağustos 2023 tarihinde silahla bulundurmakla ilgili tutuklamaya Anadolu Adliyesi 4. Sulh Ceza Hakimliğinde itiraz etti.
İstanbul Anadolu Adliyesi 4. Sulh Ceza Hakimliği de Kort’un toplanan delilleri karartma şüphesi olmaması, sabit ikametgahı bulunması ve tutuklamanın geçici bir tedbir olması dolayısıyla tahliye kararı verdi.
Cezaevine yazılan tahliye müzekkeresinde de başka bir suçtan cezası ya da tutukluluğu yoksa derhal salıverilmesi istendi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar ‘şüpheli’ bulduğu tahliye kararı işte bu. Uçar, bu tahliye kararını HSK’ya verdiği dilekçenin eklerine koydu.
Ama esas olay, bu tahliye kararından sonra yaşandı. Yıldırım Tuğrul Kort’un Maltepe Cezaevi’nden bırakılmaması gerekiyordu. Çünkü hakkında Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki hırsızlık dosyasından da 30 Mayıs’ta verilmiş tutukluluk kararı vardı. Ancak uygulama öyle olmadı.
Olay Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi Kort’un 9 Ağustos’taki duruşmaya getirilmesi için yazı yazınca ortaya çıktı. Maltepe 2’nolu L Tipi Cezaevi yönetimi mahkemeye tutuklunun tahliye olduğunu bildirdi. Bunun teknik olarak mümkün olmadığını bilen 37. Asliye Ceza Mahkemesi ise olayın nasıl olduğunu cezaevine tekrar sordu. Cezaevinin yanıtında (aşağıdaki kupür) Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 30 Mayıs 2023 tarihli tutuklama kararını UYAP üzerinden veya fiziki olarak kendilerine iletmediği söyleniyordu. Yani cezaevi yönetimi, Bakırköy’deki mahkemenin Yıldırım Tuğrul Tort’u tutukladığını hiç bilmediğini öne sürüyordu.
Peki sahiden cezaevi yönetiminin Tort’un bir de Bakırköy’deki mahkeme tarafından tutuklandığını bilmemesi mümkün mü? Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi Yıldırım Tuğrul Kort’u 30 Mayıs’taki tutukluluk karar üzerinden temmuz ortasında cezaevinden getirtmiş, sonra da tutukluluk halinin devamına karar vermişti. Başka bir deyişle Kort’un hırsızlık suçundan dolayı tutukluluk hali ikinci kez resmi kayda girmişti.
Serbest bırakma olayının nasıl gerçekleştiği gizemini koruyor. Ceza infaz sistemi uzmanları bunun büyük skandal olduğunu, böyle bir şeyin gerçekleşmesi için UYAP sisteminde kişinin kaydının tamamen silinmiş olması gerektiğini söylüyor; aksi takdirde cezaevindeki UYAP sisteminin kırmızı alarm vereceğini hatırlatıyor. Uzmanlar olayın arka planında rüşvet gibi bir durum varsa bu serbest bırakma olayına birden fazla kişinin karışmış olabileceğine dikkat çekiyor. 10Haber’in ulaştığı bilgiye göre bu skandal gelişme HSK’ya da bildirildi.